WiFi-7

12 January 2023

Marketing Team

Met WiFi 7 komt de nieuwste vorm van WiFi er in 2024 dan eindelijk aan. Het belooft de komende jaren dan ook absoluut de standaard te worden. WiFi 7 is in de basis te omschrijven als een vorm van WiFi met een extreem hoge doorvoercapaciteit. Doordat het beschikbaar is op 3 verschillende banden (2.4 GHz, 5 GHz en 6GHz) benut deze vorm van WiFi het gehele, beschikbare spectrum.

Er was ooit een tijd dat er op het gebied van WiFi iets gedaan moest worden aan het enorme, groeiende aantal apparaten dat er wereldwijd gebruik van maakten. WiFi 6 bleek hier het antwoord op te zijn. Echter is het nu WiFi 7 dat nog een stap verder gaat.

Wat is WiFi 7?

WiFi 7 richt zich in principe op het aanbieden van enorm hoge snelheden op ieder apparaat. Dit doet het door op een stuk efficiëntere wijze te opereren.

Daarmee is een keuze voor WiFi 7 dus automatisch een keuze voor het achterwege laten van de oneindige vertragingen wanneer je op de WiFi zit. Met een WiFi 7 router liggen de mogelijkheden ineens voor het oprapen.

Deze 7e generatie van WiFi heeft het volgende te bieden:

Bijna 5x sneller: Dankzij de hogere doorvoersnelheid is WiFi 7 een stuk sneller dan dat je tot op heden gewend bent. Met een doorvoer van 46 Gbps komt dit uit op een verbetering van de snelheid van 4,8x. Dat is een verschil dat iedereen direct merkt wanneer hij of zij voor het eerst van deze 7e generatie WiFi gebruikmaakt.

Sterk verlaagde latentie: Ook komt er dus een sterk verlaagde latentie bij kijken. Zelfs in het slechts denkbare scenario is de latentie tot wel 100x beter dan waar je met WiFi 6 aan gewend bent. Wist je dat dit bijvoorbeeld zo’n 15x betere prestatie voor AR- en VR-technologie oplevert?

Hogere netwerkcapaciteit: Tot slot is er nog de hogere netwerkcapaciteit. WiFi 7 komt namelijk met 320 MHz en Multi-Link Operation (MLO). Hierdoor heeft WiFi 7 in potentie zo’n 5x meer capaciteit dan dat we met z’n allen van WiFi 6 gewend zijn.

Het is dus wel duidelijk dat de introductie van WiFi 7 een flinke stap in de juiste richting betreft. Maar hoe ziet deze stap er nu meer precies uit? Wat zijn nu daadwerkelijk de verschillen met WiFi 6?

WiFi 7 SpeedDe verschillen tussen WiFi 7 en WiFi 6

Om een goed beeld te krijgen van de verschillen tussen WiFi 7 en WiFi 6 is het handig om er een aantal van de belangrijkste eigenschappen bij te pakken. Zo zie je in één oogopslag in hoeverre er nu een sprong voorwaarts is gemaakt. Het gaat dan om:

Gegevenssnelheid: 9.6 Gbps (WiFi 6) vs. 46 Gbps

Beschikbare banden: 4 GHz & 5 GHz (WiFi 6) vs. 2.4 GHz, 5 GHz & 6 GHz

Kanaalbreedte: 20, 40, 80, 80+80 & 160 MHz (WiFi 6) vs. tot 320 MHz

Modulatie: 1024-QAM OFDMA (WiFi 6) vs. 4096-QAM OFDMA+

Waar de vooruitgang in snelheid van WiFi 5 naar WiFi 6 wel meeviel, ligt de focus hier bij de nieuwe WiFi 7 wel weer extra op. Dit gaat ook in het voortgezet onderwijs positieve effecten hebben.

WiFi 7 in het voortgezet onderwijs

In het voortgezet onderwijs is een goede WiFi-verbinding uiteraard erg belangrijk. Veel leerlingen, leraren en overige mensen binnen de school maken gebruik van de WiFi. Bovendien gebeurt dit vaak op piekmomenten, wat zorgt voor ‘overbelasting’ van het systeem.

Zodoende heeft WiFi 7 juist voor het voortgezet onderwijs extra veel te bieden. Met de sprongen vooruit in snelheid én capaciteit maakt deze WiFi-versie het mogelijk om met meer mensen tegelijk op het netwerk te zitten. Zonder dat dit daarbij leidt tot allerlei negatieve gevolgen, zoals een zeer trage verbinding.

Daarmee kunnen scholen over de gehele wereld niet wachten totdat WiFi 7 beschikbaar wordt. Naar alle waarschijnlijkheid gaat dit ergens in het jaar 2024 zo zijn.

Wil je meer weten over WiFi binnen jullie school?

Boek een gratis afspraak met één van onze experts.