VO Concept

Dé ideale en complete cloudinrichting
voor het Voortgezet Onderwijs

Digitale leer en werkomgeving
Voice over IP VOIP
IT security
Werkplekbeheer onderwijs
Mobile Device Management
connectivity
toetsing
Don Bosco College referentie Veltwerk
Het Amsterdams Lyceum referentie Veltwerk
Keizer Karel College Amstelveen referentie Veltwerk
Het Baken Almere referentie Veltwerk

VO Concept in het kort

Veltwerk biedt met het VO Concept een modern cloudplatform, waarmee leerlingen en medewerkers altijd en overal toegang hebben tot hun informatie – of ze nu een schoolcomputer, laptop, Chromebook of iPad gebruiken.

Met het VO Concept voorziet Veltwerk de scholen van een stabiele en veilige oplossing. Door Identity Management in de cloud, multi-factor authenticatie en single sign-on, krijgen leerlingen en medewerkers op een eenvoudige, veilige en eenduidige manier toegang tot hun informatie.

Het VO Concept is een best-of-breed oplossing voor het Voortgezet Onderwijs. Zo zijn onze klanten verzekerd van de beste ICT oplossingen. Van cloud werkplekken tot printing en van telefonie tot toetsing.

Digitale leer- en werkomgeving

De centrale hub voor leerlingen en medewerkers is de digitale leer- en werkomgeving (DLWO). In het VO Concept wordt deze rol vervult door ZuluConnect. Met ZuluConnect zijn leerlingen in staat om vanaf ieder apparaat, op iedere plek en op elk moment bij hun informatie te kunnen.

Met single sign-on zijn ze in staat om met één klik in alle applicaties in te loggen die ze nodig hebben voor hun schoolwerk. Dit kan gaan om roosters, bestandsopslag in Office 365 of G Suite, cijfers, andere leeromgevingen of zelfs YouTube. De leerling ziet altijd de informatie die hij of zij nodig heeft. De dashboards kunnen voor de verschillende groepen worden voorbereid, waarna men dit verder zelf kan personaliseren.

Online content editor

Met importmogelijkheden vanuit educatie databanken als Edurep en VO-Content, eigen QTI-objecten of iBooks of de ZuluStore.

Nakijkcarrousel

De toetsoplossing voor open vragen. Hiermee wordt de docenten veel werk uit handen genomen en wordt het leerrendement sterk vergroot, doordat leerlingen toetsen nakijken en feedback geven.

Lees verder>

Curriculumbuilder

Waarmee docenten op basis van de SLO-leerdoelen het lesprogramma samenstellen en leermiddelen arrangeren. Alle content wordt daarbij in ZuluConnect opgeslagen en gedeeld

Lees verder >

identity management vo concept

Identity management

Met het VO Concept synchroniseert de identity management (IDM) voorziening met de leerling administratiesysteem (Magister of Somtoday). Op de IDM worden vervolgens alle andere omgevingen aangesloten, zoals Office 365, Google G Suite, (Azure) Active Directory, ZuluConnect of iedere applicatie die SAML-authenticatie biedt.

Met onze cloud IDM, is het mogelijk om op één centrale plek de identiteit van de gebruiker te onderhouden, beveiligen en beheren. Daarnaast hebben gebruikers de beschikking over een self-service portal, waarmee ze zelf hun wachtwoord kunnen worden herstellen, waar ze zich ook bevinden.

VoIP in het VO Concept

Bellen met VoIP

Bellen in het VO Concept is gebaseerd op VoIP. Dit betekent dat de telefonie gebruik maakt van het vaste (computer) netwerk. Het gebruik van VoIP heeft een aantal voordelen ten opzichte van een traditionele telefonie omgeving. Zo is een school heel flexibel in het gebruik.

Aansluiten van toestellen gaat via bestaande netwerkaansluitingen en het toevoegen van nieuwe telefoontoestellen is eenvoudig te doen via de managementsoftware. Daarnaast zijn de belkosten ook nog eens 20-25% lager dan bellen via een ouderwetse ISDN-aansluiting.

Security

In de netwerken van Veltwerk wordt de veiligheid gewaarborgd door op netwerkniveau beveiliging in te richten. Door deze maatregelen worden de systemen én eindgebruikers beschermd tegen misstanden én is flexibiliteit, robuustheid en traceerbaarheid geborgd.

  • Het netwerk is verdeeld in segmenten en voor elke gebruiker wordt tijdens het aanmelden bepaald tot welke segmenten er toegang mag zijn.
  • Niet geauthentiseerde gebruikers standaard in quarantaine worden geplaatst, waar ze beperkte toegang (bijvoorbeeld alleen het internet) hebben. Toegang tot het netwerk wordt pas verleend nadat de identiteit van de gebruiker is vastgesteld.
  • Het verkeer per gebruiker wordt geïsoleerd, waardoor bijvoorbeeld virusinfecties zich niet vrij over het netwerk kunnen verspreiden.

Naast de bescherming van het schoolnetwerk en apparaten, bevat het VO Concept ook methoden om gebruikersinformatie te beschermen. Zo bevat het standaard multi-factor authenticatie. Hiermee wordt gebruikers gevraagd om hun inlogpoging te bevestigen via hun mobiele telefoon. Dit maakt het hacken van gebruikersaccounts vele malen lastiger en beschermd gevoelige informatie, zoals toetsen of leerlinggegevens.

icon werkplekken

Werkplekken

In het VO Concept kunnen zogenaamde cloud-managed werkplekken worden gebruikt. De dataopslag (mail, agenda, bestanden, gebruikersinstellingen) vindt plaats in de cloud en de mobiele apparaten (Windows 10 Laptops, Chromebooks en iPads) worden volledig ‘over-the-air’ beheerd.

Vrijwel elke werkplek kan daarmee ‘out-of-the-box’ worden gebruikt in de schoolomgeving. Een gebruiker meldt zich aan met zijn gebruikersnaam en wachtwoord, waarna alle opgegeven applicaties en instellingen op het apparaat worden geïnstalleerd. Ook worden veiligheidsmaatregelen zoals encryptie, antivirus en patch-management ingesteld. Om dit voor elkaar te krijgen, maken wij gebruik van Microsoft Intune for Education.

Naast de cloud-managed werkplekken, bevat het VO Concept ook traditionele managed werkplekken. Hiermee worden werkplek installaties ook geautomatiseerd middels images. Applicaties, updates en instellingen worden geïnstalleerd en systemen blijven veilig en up-to-date. Ook op een managed werkplek hebben de beheerders van de school nog zelf de mogelijkheid om handmatig applicaties toe te voegen, zelf nieuwe images te maken, onder te brengen in het repository en daarna naar andere machines te verspreiden. Voor managed workstations kan de gebruikersdata zowel in de cloud als op het netwerk worden opgeslagen.

icon mdm

Mobiele apparaten

Steeds meer scholen maken iPads en Chromebooks in het onderwijs. De redenen hiervoor zijn voor de hand liggend: Het zijn goedkope, robuuste en veelzijdige apparaten. Daarnaast zijn ze eenvoudig te beheren met Mobile Device Management tools als ZuluDesk en Microsoft Intune.

Deze mobiele apparaten hebben echter als nadeel dat Windowsapplicaties er niet op werken. En hoewel er soms wel web-gebaseerde alternatieven zijn, missen die meestal nog essentiële functionaliteit. Om die reden ontwikkelde Veltwerk Windows VDI Webstream. Met de Webstream kunnen vrijwel alle Windowsapplicaties via de webbrowser worden aangeboden. Zo verandert elk apparaat met een internetverbinding in een volwaardige Windows werkplek.

Connectivity in het VO Concept

Connectivity

Als het gaat om het ontwerpen, realiseren en beheren van (draadloze) netwerken in het onderwijs, zijn wij absoluut specialist. De onderliggende technologie die daarvoor wordt gekozen past dan ook perfect bij de eisen en wensen van de doelgroep: kostenbewust maar wel met die functionaliteit die nodig is in een onderwijsinstelling. Een netwerk volgens het VO Concept houdt het volgende in:

De nieuwste technologie

Veltwerk gebruikt in haar netwerken apparatuur met de laatste technologie. Alle accesspoints zijn minimaal dualband 802.11GN/AC, voorzien van Wave 1/2 en 3×3 radio’s. Daarnaast wordt er gebruik gemaakt van geavanceerde functies zoals bandsteering, fast roaming en virtual cells waardoor het netwerk in alle omstandigheden perfect functioneert.

Software defined

De netwerken van Veltwerk zijn ‘software defined’. Op één plek wordt het gehele netwerk beheerd en ingesteld. Daardoor zijn instellingen altijd samenhangend en kunnen eventuele problemen op het netwerk eenvoudig worden gelokaliseerd en vastgelegd.

Pro-actieve monitoring

Om een optimale performance en continuïteit te waarborgen monitort Veltwerk 24/7 uw netwerk. Te hoge belasting op een accesspoint? Direct melding naar Veltwerk. Een loop of hackpoging op het netwerk? De verbinding naar de eindgebruiker wordt uitgeschakeld en de locatie wordt doorgegeven aan Veltwerk en systeembeheer.

Usertracking

Iedereen moet zich met gebruikersnaam en wachtwoord aanmelden op het netwerk. Daardoor kan van iedereen worden vastgelegd welke adressen worden bezocht. Op die manier kan ook eventueel misbruik worden vastgesteld, als dat ooit nodig mocht zijn.

Verbinding voor onderwijs

Van een onderwijsnetwerk wordt specifieke functionaliteit gevraagd. Zo moeten Apple TV’s en Chromecasts perfect werken en dienen hoge concentraties apparaten slim te worden verdeeld over de accesspoints. Ook kunnen alle belangrijke onderdelen in het netwerk dubbel worden uitgevoerd. Zo wordt de belasting gedeeld en kan uitval van een apparaat nooit leiden tot het verlies van verbinding met het internet.

WiFi On-demand

In sommige situaties kan het wenselijk zijn om het WiFi netwerk in delen van de school uit te zetten. Met WiFi On-demand is dit mogelijk. De accesspoints kunnen per stuk worden in- of uitgeschakeld in een overzichtelijk dashboard. Het is zelfs mogelijk om dit voor een bepaalde periode te doen. Zo is het eenvoudig om de WiFi toegang in een lokaal tijdelijk ute schakelen.

toetsing in het VO Concept

Toetsing

Vanaf schooljaar 2017-2018 zijn alle scholen in Nederland verplicht om voor de examens de bootable Facet Browser (BCLD) te gebruiken. Voor de lokale ICT-beheerders betekent dit veel werk met USB-sticks of complexe handelingen met PXE-boot. Een arbeidsintensief en foutgevoelig proces.

Met de examencockpit van Veltwerk is dit verleden tijd: met een druk op de knop zet de examencoördinator zelf de benodigde PC’s in examenstand en kunnen ze voor niets anders dan de examens worden gebruikt. Een hele geruststelling in de toch al drukke en spannende examenperiode!

Cloud printing

Binnen de muren van de school komen steeds meer ‘onbeheerde’ apparaten, vaak als gevolg van BYOD-projecten met leerlingen en medewerkers. En hoewel de algemene tendens is dat er minder wordt geprint, moet het toch gewoon kunnen. Hierin voorziet Veltwerk met een cloud-print faciliteit. In de omgeving kunnen budgetten worden toegekend aan gebruikers en kan vanaf elk apparaat met een internetverbinding worden geprint. De cloudprint voorziening integreert prima met bestaande betaald-print of follow-me printing systemen. Zo kan iedereen gewoon printen als dat nodig is.

In het echt zien?

Wij komen graag langs om meer te laten zien van het VO Concept,
natuurlijk helemaal vrijblijvend.