Two Factor Authentication op middelbare scholen

22 August 2022

Marketing Team

Digitale veiligheid is de laatste jaren in toenemende mate een belangrijk onderwerp aan te worden. Dit heeft alles te maken met de verschillende manieren waarop men jouw gegevens kan achterhalen en vervolgens misbruiken. Zeker op scholen is het dan belangrijk om toereikende maatregelen te nemen. Two Factor Authentication op middelbare scholen  is in veel opzichten een belangrijke upgrade in de beveiliging.

Wat is Two Factor Authentication precies?

Two Factor Authentication, kortweg 2FA, is een beveiligde manier van inloggen. In plaats van dat je alleen een beroep doet op een gebruikersnaam + een wachtwoord, maak je gebruik van een extra beveiligingslaag.

Er bestaan genoeg gevallen waarbij een website niet voldoende veilig met je gegevens omgaat. Zelfs op het moment dat je dan een ‘moeilijk’ wachtwoord hebt gekozen, ontstaat er alsnog een onveilige situatie. De combinatie van je gebruikersnaam en wachtwoord is relatief makkelijk te achterhalen. Eventuele hackers gaan er dan mee aan de haal.

Daarbij bestaan er verschillende vormen van 2FA. Zo heb je de volgende opties wat het toevoegen van een extra beveiligingslaag betreft:

  • Een door een app gegenereerde code gebruiken (bijv. Google Authenticator)
  • Een authenticatie app gebruiken (bijv. Itsme)
  • Een elektronische identiteitskaart gebruiken (bijv. eID)
  • Via de sms een code ontvangen (geen voorkeur)

Dankzij deze methodes is het niet langer voldoende om jouw gebruikersnaam en wachtwoord te achterhalen. Iemand met verkeerde bedoelingen heeft dan geen mogelijkheid om schade aan te richten.

Tegenwoordig is 2FA bij een groot aantal online diensten beschikbaar. De waarde ervan is namelijk reeds keer op keer bewezen.

Waarom 2FA op scholen?

Wanneer we denken aan de toepassing van 2FA op scholen, dan is al vrij snel duidelijk dat dit een zeer gewenste is. Er zijn namelijk tal van redenen te verzinnen waarom er juist op scholen behoefte is aan digitale veiligheid. Denk dan aan:

  • Veel gevoelige gegevens aanwezig: Op scholen zijn logischerwijs veel gevoelige gegevens aanwezig. Denk alleen al aan alle cijfers voor de leerlingen op een school. Maar ook allerlei overige gegevens, die betrekking hebben op het functioneren van leraren, leerlingen en overige medewerkers. Met 2FA zorg je voor een extra beveiligingsschild rondom deze gevoelige gegevens. Wanneer iemand er dan bij moet komen, maximaliseer je de kans dat dit op een legale manier gebeurt. Er is sprake van een veel veiligere schoolomgeving.
  • Brede toegang tot computers: Daarbij heeft men op een school vaak een zeer brede toegang tot computers. Iemand met kwade bedoelingen kan dan vrij makkelijk en snel bij een computer komen. Zeker wanneer wachtwoorden hierop opgeslagen of makkelijk vindbaar zijn, levert het een gevaarlijke situatie op. Vandaar dat het absoluut aan te raden is om computers op scholen extra te beveiligen. Zo krijgt niemand de kans om even snel in te breken en gegevens te achterhalen of veranderen.
  • Voorkomt gehackte systemen: Tot slot voorkomt 2FA het platleggen van alle systemen. Op het moment dat je als school namelijk gehackt bent, ligt alles plat totdat het probleem is opgelost. Aangezien scholen tegenwoordig veelal leunen op digitale ondersteuning, kun je dat natuurlijk niet gebruiken. Voorkom daarom dat dit soort situaties zich überhaupt voordoen en kies voor Two Factor Authentication. Zo leg je een potentiële aanval al in een zeer vroeg stadium plat. Op dit gebied is voorkomen een stuk beter dan verhelpen.

Het belang van 2FA op scholen is gelukkig voor steeds meer beleidsbepalers duidelijk. Daarom zien we ook dat dit middel op de meeste scholen reeds is ingezet. Echter is dit dus nog niet overal het geval. Daarmee ligt er als schoolorganisatie absoluut een kans om steviger in de schoenen te staan. Introduceer 2FA voor de verschillende schoolsystemen om de omgeving als geheel op de korte termijn veiliger te maken.

Het feit dat 2FA relatief makkelijk te implementeren is, speelt hierbij een belangrijke rol. Het kost een kleine moeite om een school zo in één klap een heel stuk veiliger te maken.

Is dit iets wat jouw school ook goed kan gebruiken?

Ontdek ons VO-Concept. Dan hoef je je over niks meer zorgen te maken.