Marketing Team
Het voortgezet onderwijs staat in principe nooit stil. Het is belangrijk om met de tijd mee te gaan. Maar om daartoe in staat te zijn, moet je wel weten wat er speelt. In dit artikel kijken wij eens voorzichtig naar wat opkomende trends in het voortgezet onderwijs.
Om maar direct met de deur in huis te vallen; de rol van technologie is bijzonder groot. Wanneer we het hebben over ontwikkeling, dan is technologie bijna altijd de aanjager. Zo ook in het onderwijs. Een aantal ontwikkelingen lijkt maatwerk, en een betere aansluiting op de beroepspraktijk, mogelijk te maken. Zo uit dit zich bijvoorbeeld op de volgende manieren:
- Kunstmatige intelligentie (AI): Kunstmatige intelligentie staat voor het vermogen van computers om specifieke taken uit te voeren. Vooral zaken als analyse, redenatie, probleemoplossing en voorspelling komen hierbij aan te pas. Dit maakt het bijvoorbeeld mogelijk om heel goed het leerproces van leerlingen te volgen. Dankzij uitgebreide analyses en voorspellingen levert dit een betere vorm van maatwerk op. Het leidt tot het optimaliseren van de leerroutes van individuele leerlingen.
- Internet of things: Met internet of things (IoT) doelen we op de apparatuur die vandaag de dag met internet verbonden is. Er zijn dankzij deze gebruiksvoorwerpen geen mensen meer nodig om informatie uit te wisselen of te verzamelen. Nu denk je misschien aan een slimme koelkast, deurbel of lamp maar deze technologie gaat nog veel verder. IoT zal ook in het klaslokaal steeds groter vormen aan gaan nemen. Van automatisch bijkleurende verlichting, presentie registratie tot aan slimme klimaatbeheersing welke wordt gestuurd om de focus in het lokaal te optimaliseren. De toepassingen zijn enorm.
- Interfaces: Met een gebruiksinterface ben je in staat om met een computer te ‘communiceren’. Een toetsenbord, muis of beeldscherm is momenteel de standaard. Maar deze raken langzaamaan een tikkeltje verouderd. Zo zijn touchscreens, VR-brillen en veel andere opties momenteel al een stuk intuïtiever en sneller. Wetenschappelijke ontwikkelingen op het gebied van brein-computerinterfaces, kunnen de manier van lesgeven radicaal gaan veranderen.
- Vertrouwen en de digitale wereld: Tot slot is er nog het puntje van vertrouwen en de digitale wereld. Zo circuleert er als voorbeeld een hoop nep nieuws op het internet. Iedereen is bekend met de vele scams, nep reviews en problemen met privacy. Aangezien we in het voortgezet onderwijs met kinderen te maken hebben, is er een enorme behoefte aan vertrouwen voor de digitale wereld. De verwachting is daarom dat de focus steeds meer komt te liggen op privacybescherming, veilige algoritmen en maximale betrouwbaarheid. Veilig omgaan met data, dat is uiteindelijk waar het om draait.
Belangrijk om te benoemen, is dat veel van deze trends met elkaar samenhangen. Ze gaan hand in hand en lijken elkaar te versterken.
Maar wat levert dit uiteindelijk op?
Deze ontwikkelingen leiden samen in potentie tot de volgende toepassingen in het onderwijs:
- Plaats-onafhankelijk en hybride onderwijs: Met augmented en virtual reality is het lang niet altijd meer nodig om in een fysiek klaslokaal aanwezig te zijn. Begeleiding op afstand met allerlei simulaties is mogelijk the way to go. Zeker wanneer je alles kunt vragen aan een onvermoeibare chatbot.
- Optimale voorbereiding op beroep: Bovendien is het dankzij augmented en virtual reality een stuk makkelijker om kinderen voor te bereiden op specifieke beroepen. Allerlei oefenomgevingen voelen enorm realistisch aan in bijvoorbeeld VR. Denk aan een garage, een fabriek of zelfs een operatiekamer.
Daarbij mogen we zeker niet onbenoemd laten dat de arbeidsmarkt een aantal duidelijke trends laat zien. Zo is er sprake van automatisering en is er een toename in flexibiliteit zichtbaar. Ook dit zijn zaken die in het onderwijs voor veranderingen gaan zorgen. Het creëren van nieuwe banen en bijbehorende carrièrepaden moet natuurlijk wel ondersteund worden in het voortgezet onderwijs. Puur om beiden op een optimale manier op elkaar aan te laten sluiten.
Zo gaan we in combinatie met de digitalisering zeker nog het een en ander meemaken in het voortgezet onderwijs de komende jaren