Microsoft SharePoint voor middelbare scholen

24 November 2022

Marketing Team

Een middelbare school is in de basis een vrij grote organisatie. Je hebt te maken met een grote hoeveelheid leerlingen, docenten en overige medewerkers. Om alles in goede banen te leiden, is er daarom behoefte aan structuur. Er is behoefte aan een overzichtelijke gang van zaken. Dit is waar Microsoft SharePoint om de hoek komt kijken.

Microsoft SharePoint is een cloud service. Hierdoor is het mogelijk om via een webbrowser toegang te krijgen tot je eigen omgeving in Microsoft SharePoint. Zeker voor middelbare scholen blijkt dat dit in potentie flink wat voordelen te bieden heeft.

De voordelen van Microsoft SharePoint voor de middelbare school

Net als bij veel andere opties met veel potentie, is het belangrijk om een goed beeld te krijgen van de voordelen. Pas wanneer je echt beseft wat de toegevoegde waarde van Microsoft Sharepoint is, voel je je gemotiveerd om actie te ondernemen. Vandaar dat we bij deze zeer gedetailleerd bespreken wat een middelbare school in potentie heeft aan Microsoft SharePoint:

  • Delen van het laatste nieuws: Binnen een middelbare school heb je eigenlijk altijd wel te maken met een bepaalde vorm van een nieuwsbrief. Deze bevat al het laatste nieuws die voor de gehele school relevant is. Het fijne van Microsoft SharePoint is dan dat dit hier een alternatief voor is. In plaats van mails of een schoolkrant, maak je in Microsoft SharePoint eenvoudig specifieke artikelen. Deze zijn vervolgens te delen met de gehele school. Bovendien doe je dit heel gemakkelijk in een bepaalde huisstijl. Zo past het perfect bij jouw middelbare school.
  • Informatie geven aan specifieke groepen: Tegelijkertijd is het ook heel goed mogelijk om informatie te verstrekken aan specifieke groepen. Het komt namelijk vaak genoeg voor dat er voor een bepaalde groep leerlingen iets relevant is. Denk aan leerlingen die een vak volgen, waarvoor een nieuwtje is. Maar ook wanneer het informatie betreft die alleen bedoeld is voor docenten. Met Microsoft SharePoint is het heel gemakkelijk om snel informatie te verstrekken aan duidelijk afgebakende groepen.

  • Snelle toegang tot applicaties: Verder werk je in Microsoft SharePoint heel makkelijk met allerlei applicaties. Zeker binnen een middelbare school maakt men tegenwoordig veelvuldig gebruik van handige applicaties. Bijvoorbeeld om het rooster te checken. Of om in de omgeving van een toetsencockpit te geraken. Via SharePoint regel je dit als school voortaan allemaal op één centraal punt. Zo ontstaat er nog meer een gevoel van overzicht. Door alles op één plek te regelen, weet iedereen altijd waar hij of zij moet zijn.

  • Direct delen van bestanden: Wist je bovendien dat je via Microsoft SharePoint eenvoudig bestanden met andere deelt? Zo hoeven leerlingen bijvoorbeeld niet meer moeilijk te doen met allerlei onoverzichtelijke mails wanneer ze ergens in een groepje aan werken. In plaats daarvan doen ze dit voortaan in een online omgeving. Zodra de één ergens mee klaar is, deelt hij of zij het met de groepsgenoten. Dit is bovendien slechts één toepassing van het delen van bestanden. Uiteraard geldt ook hier weer dat het voor veel verschillende groepen een handige oplossing biedt.

  • Alles geregeld door SharePoint functionaris: Tot slot is het heel makkelijk om alles in goede banen te leiden door één of twee SharePoint functionarissen aan te wijzen. Deze personen vormen dan het aanspreekpunt op het moment dat er vragen zijn. Bovendien houden zij in de gaten of alles naar behoren werkt. Dit is een perfecte werkwijze om eventuele onduidelijkheden en bijbehorende problemen al vroeg in de kiem te smoren.

Al met al sluit de introductie van Microsoft SharePoint heel goed aan op de verdere digitalisering van het onderwijs. Zeker de laatste jaren zien we dat men de technologie meer en meer omarmt. Dit is ook logisch, wanneer de technologie daadwerkelijk van toegevoegde waarde blijkt te zijn. Met betrekking tot Microsoft SharePoint lijkt dit absoluut het geval te zijn. Er zijn intussen talloze organisaties die blij zijn dat ze Microsoft SharePoint succesvol wisten te introduceren.