Alles wat je moet weten over de NIS2-richtlijn in het Onderwijs

14 July 2023

Het internet is een belangrijk hulpmiddel voor leren en communiceren, maar het is essentieel dat we dit op een veilige manier doen. Daarom is de NIS2-richtlijn in het onderwijs in het leven geroepen. Deze regels helpen scholen om hun computersystemen en informatie veilig te houden.

De NIS2-richtlijn is de nieuwste versie van de eerste NIS-richtlijn. Net zoals een update voor je smartphone, brengt de NIS2-richtlijn nieuwe manieren om ons te beschermen tegen online bedreigingen.

Deze richtlijn is niet alleen van toepassing op scholen, maar ook op andere belangrijke gebieden zoals energie, vervoer, banken, gezondheidszorg en digitale infrastructuur. Maar we richten ons hier op wat de NIS2-richtlijn betekent voor scholen.

Wat betekent dit dan voor scholen? Wel, het is een beetje zoals het beschermen van je huis. Scholen moeten ervoor zorgen dat hun computers en netwerken veilig zijn. Ze moeten nadenken over mogelijke problemen (dit noemen we een risicoanalyse) en stappen ondernemen om deze problemen te voorkomen.

Dit kan betekenen dat scholen sterke wachtwoorden moeten gebruiken, hun software up-to-date moeten houden en firewalls (een soort digitale schilden) moeten installeren om hun netwerk te beschermen.

En als er iets fout gaat? Scholen moeten een plan hebben om het probleem op te lossen en de schade te beperken. Ze moeten ook melden wat er gebeurd is aan de juiste autoriteiten.

Samengevat, de NIS2-richtlijn is een set van regels die scholen helpt om ons veilig te houden op het internet. Het is belangrijk dat scholen deze regels kennen en stappen ondernemen om ze te volgen. Voor meer gedetailleerde informatie kunnen scholen contact opnemen met IT-beveiligingsspecialisten of juridisch adviseurs.

Wil je meer weten?
Vraag dan nu een gratis QuickScan aan.