Nakijkcarrousel

Nakijkcarrousel

De Nakijkcarrousel in ZuluConnect

Toetsen wordt leren, in plaats van meten

Veltwerk heeft een methode en diverse hulpmiddelen ontwikkeld om scholen te helpen bij het analyseren en innoveren van hun curricula. De aanpak wordt ‘curriculumverlichting’ genoemd. De twee voorname hulpmiddelen zijn de Curriculumbuilder en de Nakijkcarrousel. In de aanpak wordt eerst gekeken naar de feitelijke leerdoelen, om daarna de aansluiting van het gebruikte lesmateriaal vast te stellen.

In de analyse van diverse curricula viel – weinig verassend – op dat de afname van toetsen een tijdrovend en arbeidsintensief proces is.  Dit geldt zeker voor toetsen met open vragen en dan vooral in de voorbereiding, bij het maken van correcties en bij het geven van feedback.

Wat ook opviel is dat de leerbereidheid van leerlingen bij het ontvangen van de feedback sterk wisselt. Veelal een gevolg van het moment of de manier (samen met het cijfer) waarop de feedback wordt gegeven.

ZuluConnect IPON Award Organisatie van het Leren

ZuluConnect is winnaar!

Organisatie van het leren Award

ZuluConnect

Waarom de Nakijkcarrousel?

Om de leerbereidheid te vergroten en de afname van toetsen minder tijdrovend te maken, ontwikkelde Veltwerk samen met ZuluConnect de Nakijkcarrousel. Met de Nakijkcarrousel kunnen leerlingen hun eigen werk en dat van anderen nakijken. Ze leren hoe ze feedback moeten geven en ontvangen. Daarbij houdt de docent de volledige controle en regie op het proces.

Het resultaat? Drastische verlaging van de werkdruk en een verhoging van het leereffect. Toetsen wordt leren in plaats van alleen maar meten.

Toetsen met de Nakijkcarrousel

Ontwerpen

Start onveranderd met een toetsontwerp (matrijs), het bedenken van vragen en het bepalen van het antwoordmodel. Voer behalve vragen en modelantwoorden ook de normering in, inclusief een leerlingvriendelijke beoordelingsvraag per scoreonderdeel.

nakijkcarrousel - zuluconnect - ontwerp een toets

Afnemen

Neem toetsen digitaal af en reduceer organisatorische en logistieke complexiteit. Geen gedoe met papier, presenteer alle multimediale verrijkingen geïntegreerd in de vragen en maak automatische ondersteuning voor dyslexie mogelijk. Voorkom dat leerlingen in tijdsnood komen door realtime-updates over hun voortgang.

nakijkcarrousel - zuluconnect - voortgang van toetsen bekijken

Beoordelen

Neem toetsen digitaal af en reduceer organisatorische en logistieke complexiteit. Geen gedoe met papier, presenteer alle multimediale verrijkingen geïntegreerd in de vragen en maak automatische ondersteuning voor dyslexie mogelijk. Voorkom dat leerlingen in tijdsnood komen door realtime-updates over hun voortgang.

nakijkcarrousel - zuluconnect - toetsen beoordelen

Bespreken

Verhoog het leerrendement door peerbeoordelaars in groepen over de stof en de resultaten te laten discussiëren. Voorkom stilstand door vingers die lang in de lucht moeten zijn: leerlingen laten eenvoudig feedback achter als ze niet tot een definitief oordeel kunnen komen.

nakijkcarrousel - zuluconnect - toetsen bespreken

Afronden

Behoud de eindregie. Bekijk antwoorden, beoordelingen en commentaren.
Pas beoordelingen per criterium aan of kijk vragen of gehele toetsen (steekproefsgewijs) na.

nakijkcarrousel - zuluconnect - toetsen afronden

Aan de slag?

De curriculumbuilder en de nakijkcarrousel zijn opgenomen in het leerplatform ZuluConnect. Dit platform is voor iedereen gratis te gebruiken. Wilt u ook gebruik maken van ZuluConnect? Geef dit dan aan via het formulier hieronder.

Stel een vraag

Tussen 9.00 en 17.30 uur staan we voor u klaar
via telefoon, e-mail of live chat.

020 – 6108694  |  info@veltwerk.nl

OF

Gratis aanmelden