Microsoft introduceert ‘Number Matching’

23 February 2023

Microsoft Number Matching

Vanaf 27 februari ontvangt de gebruiker bij het aanmelden niet langer een pop-up met “Goedkeuren” of “Afwijzen”, maar moet er een twee-cijferige code overgenomen worden welke op de computer zichtbaar is. 

Number Matching is een nieuwe regel voor multi-factor authenticatie (MFA) die door Microsoft is geïntroduceerd om de beveiliging van gebruikersaccounts te verbeteren. Bij deze methode moeten gebruikers hun aanmeldingen bevestigen door een nummer op het scherm van hun apparaat te matchen met het nummer dat wordt weergegeven in de Microsoft Authenticator-app. Deze functie is een verbetering ten opzichte van de vorige MFA-methode, waarbij gebruikers alleen aanmeldingen via de app hoeven goed te keuren.

Het werkt bijzonder goed tegen MFA Fatique, waarbij iemand die al het wachtwoord van een account heeft. Met deze methode wordt het slachtoffer subtiel (of juist heel vaak) voorzien van heel veel MFA verzoeken, in de hoop dat er per ongeluk een keertje één wordt goedgekeurd. Met de verplichting om een nummer in te voeren lukt dan niet, want het slachtoffer kan niet meer per ongeluk goedkeuren als hij niet kan zien wat er bij de scammer op het scherm staat. 

Number Matching biedt een extra beveiligingslaag, omdat het helpt dus om onbedoelde goedkeuringen te voorkomen door gebruikers te verplichten de inloggegevens te verifiëren voordat ze toegang verlenen. Bovendien kunnen gebruikers deze functie combineren met andere contextinformatie, zoals locatie- en applicatiecontext, voor een nog betere beveiliging.

Vanaf 27 februari 2023 wordt nummerafstemming de standaardmethode voor alle organisaties die Microsoft Authenticator gebruiken, en Microsoft is van plan om deze regel voor alle gebruikers vanaf 8 mei 2023 af te dwingen. Beheerders kunnen deze functie inschakelen voor alle gebruikers of specifieke gebruikers en groepen selecteren.

Wat moet ik zelf regelen? 

Niets! Op 27 februari schakelt Microsoft iedereen met authenticator automatisch over naar de nieuwe methode.