Anders inloggen op Magister

7 June 2023

Er gaat heel wat veranderen bij Magister. Was je gewend aan het inloggen via de Remote Desktop Client van Windows (RDP)? Dan is er nu iets nieuws.

Vanaf 1 oktober 2023 stopt de ondersteuning voor het besturingssysteem van de hardware servers van RDP. Je kunt dan niet meer via deze server inloggen. Maar… Er is gelukkig een alternatief!

De Nieuwe Norm: App-Based Toegang

Magister schakelt over naar app-based toegang. Dit maakt Magister veiliger en het inlogproces veel soepeler.

Handig advies; Stel, voor de zomervakantie, de nieuwe inlogmethode in. Dan heeft iedereen genoeg tijd om over te schakelen tijdens deze rustigere periode.

Voordelen

Deze nieuwe inlogmethode biedt meerdere grote voordelen.

  • Geen gedoe meer met het whitelisten van IP-adressen van gebruikers! Voorheen, met RDP, konden ondersteunende personeelsleden alleen inloggen vanaf een specifieke werkplek. Maar nu, met de app-based toegang, krijg je de vrijheid om overal in te loggen op Magister. Zorg gewoon dat je de Magister Desktop App hebt gedownload. Deze verandering maakt het gebruik van Magister voor iedereen een stuk eenvoudiger.
  • Met de overgang naar de app-based inlogmethode, kan de school nu medewerkers verbinden met hun eigen Identity Provider (IdP), zoals ADFS of Azure. Voorheen moesten ondersteunende personeelsleden vaak een afzonderlijk wachtwoord, hardtoken of softtoken gebruiken voor Magister Desktop. Maar dat is nu verleden tijd. Gebruikers kunnen voortaan direct inloggen met hun schoolaccount via Single Sign-On (SSO). We raden wel aan om tweefactorauthenticatie of meervoudige authenticatie (2FA/MFA) in te stellen voor je school-eigen IdP voor extra beveiliging.
  • Meer en meer functiegroepen gebruiken Magister Web voor ondersteunend personeel. Sinds 25 april is de beschikbare functionaliteit in Web geactiveerd voor alle scholen (zie informatie). Met deze overstap naar de app-based inlogmethode, maken maakt magister zich klaar om naadloos te kunnen schakelen tussen Web OOP en Desktop via Single Sign-On. Dit brengt deze twee werelden dichter bij elkaar.

Stappen voor de Installatie

Het instellen van deze nieuwe manier van inloggen is simpel. Volg deze twee stappen:

  1. Navigeer naar Beheer > Autorisatie > Gebruikers > Ondersteunend personeel. Hier kun je de optie ‘Alleen inloggen via https://desktop.magister.net‘ toevoegen. Als een gebruiker probeert in te loggen op remote desktop [schoolnaam].swp.nl, verschijnt een melding dat dit account alleen kan inloggen via https://desktop.magister.net.
  2. Ga naar Beheer > Autorisatie > Gebruikers. Via de actie ‘Collectief beveiliging instellen’ kan collectief worden aangegeven dat ondersteunend personeel alleen via https://desktop.magister.net kan inloggen.

Zorg ervoor dat je de Magister Desktop App downloadt op alle apparaten waar Magister Desktop wordt gebruikt. Op sommige scholen moet dit centraal vanuit het admin-account van de school worden gedaan, omdat niet alle schoolaccounts nieuwe software kunnen installeren.

Kortom

Deze overgang naar app-based toegang is een enorme verbetering, ontworpen om de ervaring met Magister te optimaliseren en te beveiligen.

Wil jij ook op de hoogte blijven van ICT & Onderwijs

Vergeet je niet te abonneren op deze nieuwsbrief.

PS: Lees hier de gehele handleiding