Microsoft Teams als telefooncentrale

8 September 2022

Marketing Team

Communicatie is op scholen vanzelfsprekend erg belangrijk. Het is zaak dat alle teamleden van de school eenvoudig met elkaar in contact kunnen komen. Bovendien heeft iedere school inkomende en uitgaande telefoontjes ook op een zo optimaal mogelijke manier geregeld. Bijvoorbeeld wat de kosten en het gemak betreft. Het heeft er alle schijn van dat Microsoft Teams met de perfecte oplossing is gekomen. De belfunctionaliteit van dit programma heeft voor scholen veel te bieden. Microsoft Teams wordt hiermee hét communicatieplatform voor zowel interne als externe communicatie. Gebruik van extra applicaties of ingewikkelde constructies om locatie-onafhankelijk bereikbaar te zijn op het zakelijke telefoonnummer worden hiermee overbodig.

Wat zijn de unieke voordelen van bellen via Microsoft Teams?

Om een goed beeld te krijgen van de toegevoegde waarde van Microsoft Teams, is het zinvol om de voordelen onder de loep te nemen. Je ziet dan in één klap waarom scholen er zoveel aan zullen hebben. Laten we de pluspunten één voor één langslopen:

  • Alle functionaliteiten van een telefooncentrale: De belfunctionaliteit van Microsoft Teams moet direct concurreren met de functionaliteiten van een telefooncentrale. Uiteindelijk is het namelijk alleen zinvol om voor Microsoft Teams te kiezen wanneer het minimaal dezelfde mogelijkheden biedt. In de praktijk blijkt dit dan ook het geval te zijn. Met deze belfunctionaliteit van Microsoft Teams heb je precies dezelfde opties tot je beschikking. Denk aan wachtrijen, extern bellen, belplannen en nog veel meer. Zo is het een directe vervanger van alternatieven, maar komen er nog vele extra’s bij.In bijna alle gevallen maakt het onderwijs gebruik van Microsoft licenties tegen gereduceerde tarieven. Dit maakt dat Teams een sterk alternatief is voor dure telefooncentrales.
  • Kostenbesparing: Zo is er bijvoorbeeld sprake van een forse kostenbesparing. Normaal gesproken moet je namelijk een hele telefooncentrale afschaffen. De kosten die hierbij komen kijken, zijn nogal aan de forse kant. Zeker wanneer je ze vergelijkt met de kosten van bellen via teams. Voor een school is dit daarom een perfecte manier om de kosten te drukken. Door te kiezen voor Microsoft Teams als alternatief bespaar je op de kosten, terwijl je qua functionaliteiten minimaal hetzelfde ontvangt. Op die manier is er sprake van een win-winsituatie.
  • Automatische software-updates: Microsoft staat erom bekend dat ze geregeld updates uitvoeren om de software te verbeteren. Dit is ook het geval bij Microsoft Teams. Zo vinden er op continue basis updates plaats, terwijl je hier verder helemaal geen omkijken naar hebt. Alles gebeurt op de achtergrond. Het gemak van de belfunctionaliteit van Microsoft Teams is daarmee maximaal. Deze werkwijze is erg simpel te onderhouden, aangezien het altijd voldoet aan de hoge standaarden van Microsoft.
  • Makkelijk te integreren met andere Microsoft 365-programma’s: Een van de grote voordelen die we ook zeker niet onbenoemd mogen laten, is dat de belfunctionaliteit makkelijker te integreren is met andere Microsoft 365-programma’s. Iedereen is natuurlijk op de hoogte van de grote populariteit van programma’s als Word, Excel en Powerpoint. Binnen een school worden deze programma’s ook veelvuldig gebruikt. Het is dan alleen nog maar logischer om voor Microsoft Teams te kiezen voor het bellen. Het maakt de samenwerking met andere programma’s extra makkelijk. Het gebruik van software binnen een school zorgt op deze manier voor een stuk minder hoofdbrekens. Zo wordt je Teams status automatisch aangepast als je een afspraak hebt ingepland of de afwezigheidsassistent (Out-Of-Office) hebt ingesteld. Hierdoor kun jij je focussen op wat jij wil doen zonder gestoord te worden. Als je contactpersonen bijhoudt in Outlook, zijn deze ook direct te gebruiken in Microsoft Teams.
  • Eenvoudig bellen vanaf elke locatie in school: Tot slot blijft er nog één groot voordeel van Microsoft Teams over; het maakt bellen vanaf elke locatie -binnen of buiten een school , mogelijk.
    Een actueel voorbeeld is tijdens de corona-pandemie. Scholen wilden bereikbaar zijn voor ouders met vragen, maar hadden hiertoe vaak geen mogelijkheid, anders dan de mobiele nummers van medewerkers delen. Dit is niet altijd gewenst. Met Microsoft Teams ben je waar-en-wanneer je dat zelf wil, bereikbaar op het telefoonnummer van de school. Oh ja, en het werkt natuurlijk op al je apparaten..smartphone, computer, tablet ongeacht iOS of AndroidZoals bekend is Microsoft Teams puur een softwareprogramma. Hierdoor ben je extreem bereikbaar wanneer je een computersysteem tot je beschikking hebt. Het is dan zelfs niet eens nodig om nog fysieke telefoons ernaast beschikbaar te stellen, ook al kan dit in veel gevallen handig zijn. Het komt erop neer dat het hier een zeer moderne oplossing betreft. De belfunctionaliteit wordt wereldwijd momenteel massaal omarmd. Binnen scholen, bedrijven en andere instellingen.
  • Altijd bereikbaar: Teams wordt al wereldwijd gebruikt door duizenden organisaties o.a. Enterprise, Zorg & Educatief. Microsoft doet er dan ook alles aan om een stabiel en betrouwbaar product te leveren met een uptime van 99,99%

Hecht je er als school dus waarde aan om iets beter, goedkoper en sneller te regelen? Dan is het de moeite waard om de belfunctionaliteit van Microsoft Teams te overwegen. Het is simpelweg op meerdere vlakken ‘beter’ dan de beschikbare alternatieven. Het is dan eigenlijk zonde om de kans links te laten liggen. Bekijk wat de mogelijkheden voor jouw school zijn en zet een belangrijke stap in de goede richting.