De Informatiebeveiliging en Privacy (IBP) Scan

In het afgelopen decennium heeft het Nederlandse onderwijs bedrijfs- en onderwijsprocessen gedigitaliseerd.

Inmiddels worden vrijwel alle kernapplicaties via het internet afgenomen en is bijna alle data in cloud-platformen opgeslagen.

Wil jij er zeker van zijn dat alles goed geregeld is?

Vraag een IBP scan aan

Inzicht in kwetsbaarheden

Met de IBP scan evalueren jullie grondig jullie informatiesystemen en identificeren jullie zwakke punten en kwetsbaarheden. Deze scan helpt actief bij het herkennen van potentiële risico’s en toont hoe deze aan te pakken.

Afstemming op het Normenkader

Door te kiezen voor de IBP scan, verzekeren jullie jezelf van een objectieve beoordeling die volledig in lijn is met het Normenkader Informatiebeveiliging en Privacy voor het funderend onderwijs.

Praktisch Advies en Aanbevelingen

De IBP scan Onderwijs gaat niet alleen over het identificeren van kwetsbaarheden. Jullie ontvangen tevens praktische aanbevelingen en tegenmaatregelen. Zo krijgen jullie direct inzicht in de stappen die nodig zijn om de informatiebeveiliging te verbeteren.

Nieuwe technologieën, grotere risico’s

Digitalisering biedt met de IBP scan Onderwijs nieuwe mogelijkheden, gebruiksgemak en verbeterde efficiëntie. Echter, risico’s zoals ransomware en datalekken komen helaas vaak in het nieuws.

Nieuwe technologieën, grotere risico’s

In de onderwijssector is de beschikbaarheid, integriteit en vertrouwelijkheid van gegevens cruciaal. Dankzij de IBP scan Onderwijs kunnen we actief zorgen voor de veiligheid van gegevens van onze minderjarige doelgroep. Elke dag vertrouwen we op de betrouwbare werking van onze ICT-systemen om gevoelige informatie te verwerken.

Houd jullie school veilig

Optimaliseer de informatiebeveiliging in jouw onderwijsinstelling met de IBP scan Onderwijs. Deze unieke scan, speciaal ontwikkeld voor het funderend onderwijs, richt zich op cruciale aspecten van het informatielandschap, waardoor je met vertrouwen de digitale toekomst tegemoet kunt gaan.

Houd jullie school veilig

Veltwerk’s IBP scan duikt diep in jullie systemen en processen, identificeert potentiële kwetsbaarheden en biedt gericht advies. Zo zorgen we samen voor verbeterde beveiliging en efficiënte investeringen.

Normenkader

In 2023 publiceerde Kennisnet het Normenkader Informatiebeveiliging en Privacy voor funderend onderwijs.

Het normenkader heeft 69 normen voor informatiebeveiliging, verdeeld over 15 hoofdstukken.

Deze normen bieden schoolbesturen inzicht in beschermingsmaatregelen tegen digitale dreigingen zoals datalekken en cyberaanvallen.

IBP Scan Onderwijs

Veltwerk’s IBP scan Onderwijs sluit naadloos aan op het normenkader.

Deze scan waarborgt een objectieve beoordeling van de mate van beheersing in jullie organisatie.

Het is het ideale instrument om de huidige situatie te begrijpen en toelichting te geven aan belanghebbenden.

Focus van de IBP scan

Het normenkader belicht beleidsmatige en organisatorische onderwerpen (hoofdstuk 1 t/m 7 & 15) en technische aspecten (hoofdstuk 8 t/m 14).

De technische hoofdstukken zijn vaak complex voor schoolorganisaties door een gebrek aan expertise.

Daarom focust Veltwerk’s IBP scan Onderwijs voornamelijk op deze technische aspecten.

Uit welke onderdelen bestaat een IBP scan?

Stap 1. Voorbereiding

Voor we starten, vragen we je wat gegevens over je ICT-omgeving te delen.
Dit houdt in: het beantwoorden van enkele vragen en het verstrekken van basisinformatie over je ICT-systemen en organisatie.

Stap 2. de Intake

Op basis van de door jou verstrekte gegevens duiken we dieper in je omgeving. We vormen een beeld van je infrastructuur, informatiesystemen en hun samenhang

Stap 3. Betrekken interne ICT-organisatie

In dit deel zetten we de schijnwerper op je eigen ICT-team. We identificeren risicogebieden vanuit de intake, lichten beschikbare tools toe en bespreken samen de mogelijkheden.

Stap 4. Inrichten analyse en security tools

Nu bereiden we ons voor op de diepgaande audit. We koppelen je infrastructuur aan de security probes van Veltwerk en testen de kwetsbaarheden. Hierbij checken we ook of je systemen up-to-date zijn en de nodige updates hebben.

Stap 5. de Audit

Tijd voor een grondige analyse! We richten ons op:

  1. Data: beschikbaarheid, integriteit en vertrouwelijkheid.
  2. Processen rondom Identity & Access Management.
  3. Security management procedures.
  4. Fysieke beveiliging van informatiesystemen.
  5. IT-operatie beheer, zoals monitoring en gegevensuitwisseling.
  6. Continuïteitsmanagement.

Stap 6. de Aanval (simulatie)

Hier simuleren we een aanval op je organisatie. Deze op maat gemaakte simulatie neemt de auditresultaten mee. Geen zorgen, het is puur een simulatie; we verstoren niets.

Het doel?

Inzicht krijgen in jullie kwetsbaarheden en onze actiepunten bepalen.

Stap 7. Hét IBP advies

Op basis van alle verzamelde data en resultaten, voorzien we je van een helder advies. We presenteren de auditresultaten, eventuele afwijkingen en aanbevelingen. We bespreken ook welke stappen en investeringen nodig zijn voor verbetering.

Stap 8. FEEST!

Bij Veltwerk vinden we dat elk succes een klein feestje verdient. Laten we samen heel even stilstaan bij de behaalde successen. Een feestje om jullie veiligere en efficiëntere ICT-omgeving te vieren.

Voor wie is de IBP scan?

De IBP-scan richt zich vooral op scholen en besturen die de kennis en vaardigheden missen om zelfstandig zo’n analyse uit te voeren. De scan bepaalt in een relatief korte periode de huidige staat van informatiebeveiliging en de stappen die men moet of kan zetten om deze te verbeteren.

De scan geeft de organisatie ook inzicht en hulpmiddelen om de vereiste processen zelf uit te voeren. Bovendien raden we aan om regelmatig zo’n scan te herhalen, omdat informatiebeveiliging een doorlopend proces is.

Wat kost een IBP-scan?

De kosten van de IBP-scan hangen af van de omvang van de te onderzoeken ICT-systemen en de grootte van de instelling als geheel. Onze accountmanagers kunnen tijdens een kennismakingsgesprek een goede inschatting geven van de benodigde investeringen.

Contact Us

Dagelijks ontzorgen wij honderden scholen en duizenden medewerkers met robuuste, goedwerkende ICT.

Door volledig deze verantwoordelijkheid op ons te nemen, genieten zij van van hun passie; het verzorgen van fantastisch onderwijs.

En dat werkt! Door deze passie -en onze ICT, krijgen meer dan 100.000 leerlingen elke dag het beste onderwijs.

Volg deze honderden scholen en boek vrijblijvend een kennismakingsgesprek in.

Geen addertjes. Geen snelle verkopers. ✌🏽