Facet6 examens: Met een druk op de knop het schoolnetwerk in examenstand

13 October 2017

Een nieuwe uitdaging: Examineren met Facet6

Werkt uw school met het Facet6 digitaal examensysteem? Vanaf schooljaar 2017-2018 moeten alle scholen in Nederland hiervoor het bootable image van de Facet Browser gebruiken.

Voor ICT-medewerkers van de school heeft deze verandering wel enige voeten in de aarde.  Er moest altijd al veel tijd moet worden besteed aan de voorbereiding van examens en toetsen, maar nu moeten er ook nog USB-sticks worden gemaakt met daarop de benodigde software. Met deze USB-stick moeten de examencomputers daarna één voor één met de hand worden opgestart.

Een arbeidsintensief en foutgevoelig proces in een toch al drukke en spannende examenperiode.

Facet6 ExamenCockpit facebook1

Veiligheid én gemak van Facet6 Examens

Het besluit van het CVTE (het College voor Toetsen en Examens) om de voorloper van de Facet Browser (de cito examentester) te vervangen is absoluut logisch. De Windowsapplicatie die hiervoor werd gebruikt, was gevoeliger voor hacken en afkijken. Helaas is de nieuwe methode arbeidsintensief en daarmee kostbaar voor scholen in het voortgezet onderwijs. Reden voor het team van Veltwerk om de scholen een handje te helpen en dit proces helemaal te automatiseren. De Facet examen cockpit was geboren!

De werking van de Facet examencockpit

  1. De Facet cockpit wordt bij u op school geïnstalleerd.
  2. De school voegt met een eenvoudige website de computers toe die moeten worden gebruikt voor de examens. Alle apparaten waarvoor waar een DUO een ‘Bootable Client Lockdown’ voor beschikbaar heeft gesteld (Windows, macOS en Linux), kunnen worden gebruikt.
  3. Met een druk op de knop worden de apparaten, door middel van Wake-on-Lan (WoL) ingeschakeld.
  4. De computers starten op vanaf het netwerk door middel van PXE netwerkboot. Ze komen dan terecht in examenmodus waarmee de facet browser wordt gestart.
  5. Zolang de computer in ‘examenstand’ staan is het onmogelijk om deze computers iets anders te laten doen dan facet.
  6. Na de examens worden de computers in de cockpit weer vrijgegeven en zijn ze weer normaal te gebruiken.

Op deze manier besparen uw medewerkers veel kostbare tijd bij de uitvoering van Facet examens en is de foutmarge op verkeerd ingestelde pc’s drastisch verkleind. Een hele geruststelling in de hectische examentijd!

De installatie van de Facet examencockpit en de instructie van uw ICT-ers neemt ongeveer een dag in beslag. De Facet examencockpit kan samenwerken met en worden ingepast in vrijwel elke bestaande ICT-omgeving.

Facet Examen Software Boot vanaf netwerk PXE